NAGY ANYÁINK HÁZIPATIKÁLYA ÉS A RÁKRÓL

TERMÉSZETES SZÉPÍTŐ SZEREK,,ÉS RÉGI HAGYOMÁNYOS NÉPI GYOGYÁSZAT

IDEGESSÉG - LELKI OKAI
Az ideges feszültség mindig belső nyomásra utal, mely azért jön létre, mert valami nem úgy történik, ahogy az illető szeretné. A belső nyugalom és kiegyensúlyozottság zavarát jelzi, mely abbéli vá­gyunkból adódik, hogy erőnkön felül teljesítsünk, valamint félelmünkből, hogy belsőleg felállított magas mércénknek nem tudunk megfelelni.
  Az ideges egyénnek nem nyugtatószerekre van szüksége a meg­nyugváshoz, hanem az élethez, a problémákhoz és a feladatokhoz való új és pozitív hozzáállásra. Az idegesen feszült menedzsernek be kell látnia, hogy korántsem okos megoldás, ha „mindent maga akar csinálni, hogy egyáltalán értelmes dolog süljön ki belőle". 
 
 
 
Az idegesség kiváltó okai oly sokszínűek lehetnek, mint maga az élet, s az igazi indok mindig csupán a személyiség beható mérlegelése révén állapítható meg. 
 
 
 
Az idegességnek többféle oka lehet:
 
Az a biztos tudat, hogy az embernek muszáj bizonyos csele­kedeteket végrehajtania s le kell vonnia a megfelelő következtetéseket, bár a legszívesebben elmenekülne előlük, feszült idegi álla­potot teremthet. Aki valamely igaz felismerését a kényelem kedvé­ért elfojtja, vagy a másik akaratának (esetleg dacból) nem kíván eleget tenni, feldúltnak fogja érezni magát, minthogy bensejében ellentétes energiák küzdenek egymással. 
A félelem is idegességhez vezethet. Aki egy konkrét szituá­ciótól vagy bizonyos feladattól fél, azaz e feladatot nem akarja elvégezni s az említett helyzetet kínosan kerüli, valószínűleg ide­gessé válik, minthogy tudattalanul állandóan e szituáció bekövetkezésétől tart. 
 
 
 
Ilyen szituációk közé tartozhat
 
-     öntudatlan vagy kimondatlan partnerkapcsolati konfliktusok.
 
-     szüntelenül halasztgatott orvoshoz menés.
 
-     a következő, aggódva várt autóvezetési gyakorlat vagy ha­sonlók.
 
 
 
 
Akut idegességet idézhet elő a helytelen táplálkozás. Aki túlzott mértékben fogyaszt cukrot, kávét és teát, az anyagcsere folyamatok
felfokozott aktivitása következtében idegesnek érezheti magát. 
 
 
 
 
Az idegeskedő anyának meg kell tanulnia, hogy gyermekének netán hasznára is válhat, ha egyszer-kétszer valami baja esik. Ha csemetéje fölött szüntelen aggodalommal őrködik, ez se neki, se a gyermeknek nem válik előnyére. Az igazi probléma itt az anya túlzottan féltő hozzáállása. 
 
 
 
Az ideges beosztott természetes jogának kell hogy tekintse, ha netán hibázik, hébe-hóba helytelen megfogalmazást használ ügyfelével szemben, vagy az írógépen néha félreüt. Magát a problémát ebben az esetben a mértéktelen becsvágy, a kritikától való félelem jelenti, s nem a logikus következményként fellépő idegesség. 
 Összefoglalva: Idegesség - szorongás, stressz, túlterhelés, félelem a kö­vetkezményektől, helytelen táplálkozás, belső feszültségek, a kiegyensúlyozottság és lelki nyugalom hiánya
 
SZORONGÁS
A szorongás akkor jelent gondot, ha valamilyen homályos, sőt akár nem is létező, képzelt fenyegetés­re adott „válasz", amely tartósan fennáll. Számtalan lelki és fizikai tünettel jár­hat: félelemérzet, összpontosításra való képtelenség, izomfe­szültség, fejfájás, szapora szívverés, magas vérnyo­más és még sok más...
 
 
Szerencsére számos természetes megoldás - gyógynövényes, illóolajos fürdők, nyugtató teák és hangulatjavító ételek - áll a rendelkezésünkre, amellyel eloszlathatjuk aggodalma­inkat a problémákkal teli időszakokban:
 
 
 
 
A gondok kiáztatása
 
A forró fürdő a feszültség oldásának egyik legkellemesebb és leghatékonyabb módja. Adjunk egy kevés levendulaolajat (esetleg szárított levendulalevelet) a vízhez. E nagyszerű gyógy­növényt már legalább 2000 éve használják nyugtatóként. Ha nincs időnk fürdőzésre, kenjünk néhány csepp levendulát a ha­lántékunkra meg a homlokunkra, és pár percig maradjunk ülve. 
 
 
 
Lassú, mély légzés
 
Légzésünk szabályozásával megfékezhetjük a szorongást. Üljünk le, tegyük az egyik kezünket a hasunkra, és lassan ve­gyünk levegőt úgy, hogy a hasunk, s ne a mellkasunk emelked­jen. Tartsuk bent a levegőt négy-öt másodpercig, azután na­gyon lassan engedjük ki. Ismételjük addig, amíg meg nem nyugszunk. 
 
 
 
Altató italok
 
Az álmatlanság régi ellenszere, a langyos tej napközben is alkalmazható nyugtatóként. A tej egy triptofán nevű aminosa­vat tartalmaz, amely a boldogságérzetet kiváltó agyi vegyület, a szerotonin termelésében vesz részt. A banán és a pulykahús szintén sok triptofánt tartalmaz. 
A sör sajátos ízét adó komlóról régóta tudják, hogy nyugta­tó hatással rendelkezik - olyannyira, hogy a betakarító mező­gazdasági munkások gyakran aluszékonnyá is válnak. Tegyünk 2 teáskanállal a szárított növényből egy csésze nagyon forró vízbe. Fogyasszuk naponta legfeljebb háromszor ezt a szoron­gásoldó, altató „teát". 
 
 
 
Nem ajánlott
 
Korlátozzuk napi egy pohárra kávé-, tea- vagy kóla fo­gyasztásunkat. Kutatások szerint a szorongásra hajlamos em­berek érzékenyebben reagálnak a koffeinre. 
Kerüljük az alkoholt, ami eleinte ugyan oldja a szorongást, hatásának elmúlásával azonban csak fokozódik a feszültségünk. 
 
 
 
 
Gyorsítás és lassítás
 
A mozgás nagyszerű szorongásoldó módszer. Egy gyors, 30 perces séta vagy más aerob (fokozott oxigénfelhasználással járó) tréning serkenti a fájdalomcsillapító és boldogságfokozó vegyületek, az endorfinok termelését. 
Iktassunk be mindennap legalább 15 percnyi lazítást; me­ditáljunk, imádkozzunk, metsszük meg a rózsáinkat, vagy egy­szerűen csak gyönyörködjünk az aranyhalainkban. 
 
 
 
Természetes szorongásoldók
 
A macskagyökeret nem az illatáért értékelik, hanem sokkal inkább azért, mert hatékony nyugtató. Hatóanyagai ugyan­ahhoz az agyi receptorhoz kötődnek, amelyre a szorongás el­leni gyógyszer, a diazepam (ismertebb nevén válium) is hat. 
Szedjünk naponta egy B-vitamin-komplexet. A B-vitami­nok természetes stresszoldók (a hangulatjavító szerotonin ter­meléséhez például B6-vitaminra van szükség), hiányuk hozzá­járulhat a szorongás kialakulásához. 
 
Hasznos: A krónikus szorongás ko­moly fizikai megterhelést jelent z szervezet számára. Kérjünk segítséget, ha úgy érezzük, hogy az aggódás egyre jobban elhatalmaso­dik rajtunk. Érdemes tudni, hogy a szorongás gyakran súlyo­sabb betegségek, például pajzsmirigy-túlműködés, hipoglikémia (alacsony vér­cukorszint) és szívroham tünete lehet, illetve bizo­nyos gyógyszerek mellék­hatásaként is jelentkezhet. A panaszainkról tehát min­denképpen fontos tájékoz­tatni az orvosunkat
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 64
Tegnapi: 86
Heti: 743
Havi: 2 335
Össz.: 931 089

Látogatottság növelés
Oldal: IDEGESSÉG - LELKI OKAI
NAGY ANYÁINK HÁZIPATIKÁLYA ÉS A RÁKRÓL - © 2008 - 2018 - tepesztalatok.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: yutube gyumocs salata - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »