NAGY ANYÁINK HÁZIPATIKÁLYA ÉS A RÁKRÓL

TERMÉSZETES SZÉPÍTŐ SZEREK,,ÉS RÉGI HAGYOMÁNYOS NÉPI GYOGYÁSZAT

5 dolog, amire kiválóan alkalmas a dió
A dió amellett, hogy igen finom süteményekben, illetve különböző ételekben, önmagában fogyasztva is nagyon ízletes. Továbbá számos kedvező hatása ismert, ezekből szemezgetünk most.
 
Agyserkentő
Szellemi tevékenységet végzőknek, diákoknak, valamint nehezen összpontosító embereknek nagyon ajánlott diót fogyasztani. Reggelente ha bekapunk néhány szemet, máris jobban fognak forogni a fogaskerekeink, hiszen a dióban lévő anyagok erősítik az idegeket, és serkentik az információ átvitelét az idegsejtek között.
 
Koleszterincsökkentő és immunerősítő
A benne lévő telítetlen zsírsavak miatt véd a szívbetegségek ellen, és csökkenti a koleszterinszintet. Remek érvédő és érelmeszesedés-gátló. Szervezetünk védelmének erősítésében is fontos szerepet játszik a dió, ezért ajánlott minden nap fogyasztani egy keveset. Ne vigyük azonban túlzásba, mert elég magas a kalória tartalma.
 
Stresszoldó
Kutatások bizonyítják, hogy azok, akik napi egy marék diót elmajszolnak, stresszhelyzetekben jobban helytállnak. Nem ugrik meg olyan rohamosan a vérnyomásuk, és a gyomrukban fellépő szorító érzés is enyhül. Ha tehát idegesek vagyunk, rágcsáljunk egy kevés diót, és kis idő múlva érezni fogjuk megnyugtató hatását.
 
A diófa levele
Sokan nem tudják, de a diónak nem csak a magja - azaz a dióbél - hasznosítható. A diófa levelét leforrázva a főzetből borogatást készíthetünk, ami hatékonyan veszi fel a harcot a különböző típusú bőrproblémák ellen. Teaként fogyasztva a dió kiváló gyógyír lehet a gyomorbántalmak ellen. Bél- vagy gyomorhurut, illetve hasmenés esetén is alkalmazható, viszont gyomorfekélyben szenvedők ne használják! 1,5 gramm szárított diólevelet öntsünk le 1,5 dl forró vízzel, majd hagyjuk állni néhány percig. Naponta maximum 1-3 csészével ajánlott.
 
A kozmetika is hasznosítja
Rengeteg haj- és bőrápoló kozmetikum tartalmaz dióolajat, de akár házilag is készíthetünk természetes barna hajfestéket dióból. Hosszú távon nem ajánlott ennek használata, ugyanis sejtkárosító hatása lehet, de olykor-olykor nem árt, ha ezzel színezik hajukat a barna fürtökre vágyó nők. Nagyjából fél liter forró vízhez adjunk hozzá 5-6 szem diónak a héját. Hagyjuk állni egy napig, majd ezt vigyük fel nedves hajra, és olyan 20-30 perc elteltével mossuk le. Nem csupán barna színt kölcsönözhet frizuránknak, de fényessé és csillogóvá is varázsolhatja.
 
Sokan szeretjük a diót az íze, vagy a változatos felhasználása miatt, de ezen túl még rengeteg pozitív hatása van, amivel egészségünket támogathatjuk. Lássuk a teljesség igénye nélkül, hogy melyek ezek!
 
Vérnyomás:
 
A dióban található esszenciális zsírsavaknak köszönhetően a dió rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk azért, hogy vérnyomásunkat egészséges szinten tartsuk. Mindehhez elég mindössze napi néhány szemet ennünk belőle!
 
Koleszterin:
 
A diónak magas a telítetlen zsírsavtartalma, így fogyasztásával csökkentjük a szervezet koleszterinszintjét. A koleszterinszint normalizálása pedig segít megelőzni néhány komoly keringési betegség kialakulását a későbbiekben.
Napi mindössze 25g dió fogyasztásával gondoskodunk a napi omega-3 zsírsav beviteléről. Kutatások szerint az omega-3 zsírsavak csökkentik a koszorúér-betegség, magas vérnyomás, stroke, vastagbél- és prosztatarák kockázatát.
 
Keringés:
 
A vérnyomás és a koleszterinszint szinten tartása mellett a diónak nagy szerepe van a vérrögképződés megakadályozásában és az érfalak rugalmasságának megőrzésében is. Napi néhány szem dió már biztosíthatja a kívánt hatást.
 
E-vitamin:
 
A dió fogyasztásával gondoskodunk szervezetünk E-vitaminnal való megfelelő ellátásáról, amely egy zsírban oldódó antioxidáns.
Ezáltal erősítjük immunrendszerünket, segítjük a nyálkahártya megfelelő működését és szervezetünk könnyebben égeti el a telített zsírsavakat is.
 
Cukorbetegség:
 
A dió magas Omega-3 tartalma miatt javítja a szervezet inzulintermelését, ezért a cukorbetegségre hajlamosaknak ajánlott a fogyasztása.
Természetesen a kialakult betegséget nem gyógyítja, de a kialakulás megelőzésében sokat segíthet.
 
Terhesség:
 
Terhesség alatt már a népi gyógyászat is ajánlotta a dió fogyasztását. Úgy tartották, hogy a születendő gyerek okosabb lesz tőle – ezt a dió és az agy hasonlósága alapján állították.
Bizonyított hatása azonban inkább a folsav tartalma miatt van.
 
 
Jótékony ásványi anyagok:
 
A dió nagyon gazdag mangán, réz, kálium, kalcium, vas, magnézium, cink és a szelén forrás. A réz építőeleme számos létfontosságú enzimnek, mint a citokróm c-oxidáz és szuperoxid dizmutáz.
A cink segíti a növekedésért és fejlődésért felelős enzimek összetételét és működését, de fontos szerepe van a sperma képződésben, emésztésben és nukleinsav szintézisben. A szelén fontos nyomelem, amely társfaktorként működik az antioxidánsokkal.
 
 
Egészséges bőr:
 
A dió olajosságának és kiváló bőrnyugtató és vérzéscsillapító tulajdonságának köszönhetően segít megvédeni a bőrt a kiszáradástól.
A belőle készült olajat vagy főzetet gyakran használják mint “bázis olaj” különböző gyógyszerekben, kozmetikai és masszázs termékekben.
 
Ahhoz, hogy a dió előnyös tulajdonságait megtapasztald, célszerű naponta legalább négy szemet elfogyasztanod. Gazdagíthatod vele a salátákat, a zöldséges, rizses ételeket, de halakhoz, csirkehúshoz és desszertekhez is adhatod.
 

 





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 404
Tegnapi: 795
Heti: 2 097
Havi: 12 733
Össz.: 361 415

Látogatottság növelés
Oldal: 5 dolog, amire kiválóan alkalmas a dió
NAGY ANYÁINK HÁZIPATIKÁLYA ÉS A RÁKRÓL - © 2008 - 2014 - tepesztalatok.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

EladoDomain.NET támogatásával a HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: fahéj hatása - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »