NAGY ANYÁINK HÁZIPATIKÁLYA ÉS A RÁKRÓL

TERMÉSZETES SZÉPÍTŐ SZEREK,,ÉS RÉGI HAGYOMÁNYOS NÉPI GYOGYÁSZAT

Sárgarépa (Daucus carota)
A sárgarépa az egyik legközkedveltebb zöldségfélénk. Több változatát termelték ki szerte a világban. A legjobb az, amelynek szép narancs színe van, az tartalmaz ugyanis legtöbb karotint, az A vitamin, elő-vitaminját. Táplálékunk szerves része. Fogyasztjuk főve, illetve párolva, vagy salátakeverékhez, de leghatásosabb nyersen a kicentrifugázott leve.

Tápértéke:
A sárgarépa tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A, B komplex, C, E, G és K vitaminokat. A legtöbb benne az A vitamin elő vitaminja, amely vízben nem oldódik, tehát csak abban az esetben tudja szervezetünk hasznosítani maradéktalanul, ha zsírok, főleg esszenciális zsír társaságában, fogyasztjuk.

Gyógyhatása:
A gyermekkor első zöldség léje. A baba cumisüvegből tejjel vegyítve fogyaszthatja, természetesen egy év kor felett. Még korábbra tekintve, a terhes anyának is ajánlatos a sárgarépa lé fogyasztása, valamint a szoptatós kismamának. Hozzásegít a csontozat és a fogazat fejlődéséhez. Számos más zöldségféle kiegészítőjeként használjuk, illetve azért, hogy javítsa az ízt. Általános gyógyhatását a nagymennyiségű kálium s egyéb tartalma teszi lehetővé, a vér savtalanítását segíti elő. Ezért nehéz különválasztani egyedi hatásokra. Gyógyítása láncszerű, amilyen csak a betegség lehet. Az éhséget jól csillapítja, így hatásosan lehet használni a fogyókúrázóknak, vagy azoknak akik megszokásból rágnak valamit.

Máj tisztítás:
A vér savtalanítása elsősorban a máj működését segíti elő. Ha a máj tisztulása megindult, a gyógyulás egész láncolatát vonja maga után. A máj leterhelése láthatóan a bőr állapotán nyilvánul meg. A nehéz fémek raktározása is a máj feladata. De ha le van terhelve a máj, a fémek a sejtek közé is bejuthatnak. A sárgarépa, és más klorofilles zöldség segít kivonni ezeket a fémeket, amelyek sok esetben a légzés által is bejuthatnak a szervezetünkbe.

Bőrkiütés:
Azt is mondhatjuk, hogy a bőrkiütés valamilyen formája legtöbbször a máj gyengülő működésére vezethető vissza. Legyen az hosszantartó pikkelysömör, egyszerű gyomorrontás, vagy a mérgező fémek felszaporodása a májban, aminek következtében megváltozik a bőr színe. Ugyanez a helyzet, ha a táplálkozásunkban van a hiba, az elégtelen emésztésben, vagy ha a vérben felszaporodó sav okozza a panaszt. Ha ezt a problémát leküzdjük, bőrünk egyenletes tónust kap, amihez hozzájárulnak a sárgarépa B vitaminjai is.

Rák:
Általánosságban a gyulladás az, amelyre gyógyítólag hat a sárgarépa-lé, s ide tartozik a fertőzés is. A rákos daganatok közül a leghatásosabb a tüdőrákra. Kísérletekkel bebizonyították, azt is, hogy azok számára akik sokat dohányoznak az A vitamin szedése meghosszabbítja az életet. Csak azok kapnak enyhülést, akik az A vitamint a természetes alakban, illetve az elővitaminban fogyasztják. A dohányosoknak ugyan nincs sok mentségük, de ha könnyíteni akarnak a jövő kilátásukon legjobb, ha naponta elfogyasztanak egy pohár friss sárgarépa-lét. Természetesen ez sem lehet mindenkinél garancia.

Emésztés, hasnyálmirigy:
Az emésztésben a sárgarépa-lé hatékonyan vesz részt, tisztítja a beleket, és serkenti a mellékvesék munkáját, s ezáltal a hasnyálmirigy működését is.

Izületi gyulladás:
Bármelyik fajtája az önpusztító betegségeknek sikeresen gyógyítható sárgarépa lével, mert savtalanítja a vért. Az arthritis támadhat a csuklókban, izmokban, vesében stb. A sárgarépa összetétele ideális, ezeknek a betegségeknek a leküzdésére.

Látási zavarok:
Nem szabad megfeledkeznünk a látási zavarokról. Enyhítésére, megszüntetésére, fogyasszunk sárgarépa-lét. Segít a szürkületi vakság legyőzésében, stb.

Elkészítési mód:
Az egyik legkellemesebb zöldség italunk. Ezért gyakran használjuk más zöldséggel keverve, vagy azért, hogy enyhítse annak tömény hatását. Így például a káposzta-félékkel jó kombinációt ad a vértisztító hatásával, úgy a látási zavarok leküzdésére, mint a vesebántalmak gyógyítására. Arról se feledkezzünk meg, hogy a karotin, az A vitamin nem oldódik vízben, tehát a jobb felszívódásához ajánlatos, a búzacsíra olaj, vagy más esszenciális zsír fogyasztása.

Petrezselyem (Petroselium bortense)
A petrezselyem számos fajtája ismert a világban. Azt használjuk, amelyik vidékünkön leginkább megterem, A legismertebb két különböző fajtája, az egyszerű levelű, és a bodor levelű. Számunkra a különbség csak az lehet, hogy a bodor levelű vaskosabb, nedvdúsabb, így azok akik centrifugázzák a zöld levelet, hamarább megtelik a poharuk. Ha gyökerét is felhasználjuk, jobb a helyzet. A petrezselyemben az a jó, hogy a nyári idény elmúlta után még sokáig élvezhetjük, mert aránylag jól tűri a tárolást, valamint ha néhány szálat a földbe hagyunk, sokáig van friss zöldünk, és tavasszal szintén korán hozzájutunk. A petrezselyem az a növényünk, amely szinte minden nap az asztalra kerül valamelyik ételünkben. Ha ezt betartjuk, nincs gondunk a vastartalommal, amire a testünknek szüksége van. Az alábbi táblázatból láthatjuk, milyen értékes zöldségünk a petrezselyem. Igaz, nem fogyasztunk belőle sokat, de mindennap ott van asztalunkon, hogy pótolja a szervezetben a fellépő hiányt.

Gyógyhatása:
Lúgosító hatása van a savas vérre.

Allergia:
A petrezselyem egyik legerősebb, legtartalmasabb zöldségfélénk. Rendkívül jó hatással van a vér tisztítására, és ezzel az allergia elleni küzdelem egyik leghatásosabb gyógyszere. Hat a hörgők tisztítására, valamint csökkenti a rájuk ható ingereket. Nagyon hatásos az allergiás tüsszögés ellen.

Vízhólyag és vesetisztító:
Erős vízhajtó és vizelethajtó, ezért a terhes nőknek nagyban fogyasztani nem szabad. Tisztítja a vízhólyagot és a veséket, valamint serkentőleg hat a vesék működésére. Ezt elsősorban nagymennyiségű káliumtartalmának köszönhetjük. Serkenti természetes szex hormonok képződését a szervezetben, és ezzel elősegíti a normális menstruációs ciklust, valamint csökkenti a menstruációs fájdalmakat és normalizálja a folyást. Ezt vastartalma biztosítja, amire különösen akkor van szükség, amikor erős a vérzés.

Hat a látás- és optikai idegekre:
Vitamin és ásványi összetétele folytán pozitívan hat a látás és a látással kapcsolatos idegekre. A benne lévő nagymennyiségű A vitaminnak köszönhetjük, hogy csökkenti a szürkületi vakságot, valamint javítja a látást.

Tisztító hatása van:
Szintén kálium tartalmának köszönhetjük, hogy a petrezselyem tisztítja az emésztő rendszert, valamint serkenti a máj munkáját. Mint tudjuk, a májnak nagyon sok feladata van, köztük az egyik, a szervezetbe jutó mérgek azonnali tárolása. De ha a máj már túl van terhelve, a szervezetbe jutó mérgek elterjedése ellen nem történik semmi. A petrezselyem segít a szervezet tisztításában, különösen higanyszennyezés esetén ajánlatos a kúraszerű fogyasztása.

Cukorbaj előtt:
Azoknak, akik a szürke zónába jutnak, illetve jelöltek a cukorbajra, ajánlatos egy időre kúraszerűen fogyasztani a petrezselymet. Olyan anyagokat tartalmaz, amelyek segítik megszüntetni az inzulin érzékenységet, illetve késleltei a cukorbaj kialakulását. Ezt egyébként a kalcium felvétellel is elérjük, mert segíti a sejtek mozgásának szabályozását. A kalcium megtalálható a többi sötétzöld színű zöldségekben is. Természetesen a cukorbaj megelőzéséhez a táplálékozásunkkal is be kell segíteni azzal, hogy kerüljük a fehér cukor használatát, hogy segítsünk a szervezetben visszaállítani a rendet.

Serkenti az immunrendszer munkáját:
Azok aki huzamosabb időn keresztül gyógyszeren vannak, számos mellékhatás alakulhat ki, ami az immunrendszer munkáját gátolja. Nagy csapás továbbá az immunrendszerre a védőoltás is, bármelyik legyen az. Ha az immunrendszer meggyengül, a körülöttünk levő baktériumok munkája testünkben megkezdődik. Számos jele van az immunrendszer hanyatlásának, amit főleg táplálékunkkal segíthetünk visszaállítani. A petrezselyem az egyik legnagyobb tára a vitaminoknak és ásványoknak. Kúraszerű fogyasztással fokozzuk a test ellenálló lépességét, bármely betegséggel szemben.

Serkenti az étvágyat:
Különösen kisgyereknél jelenthet gondot az étvágy, amit a rossz étkezési szokásokkal alakíthatunk ki. A kicsi általában nem kap elegendő nyers gyümölcsöt, de még inkább nyers zöldséget. Holott a főtt sárgarépánál sokkal táplálóbb a nyers sárgarépa-lé. És ha a kicsi megszokja az ízeket, később is jobban elfogadja a zöldségféléket, akár főve, akár nyersen. Igaz, abban az esetben nem jelentene gondot az étvágytalanság. A petrezselyem nemcsak kitűnő étvágygerjesztő a gyerekek számára, de nagyon tápláló is.

Vérszaporító:
A petrezselyemben sok a vas. Ha megfigyeljük a kimutatást láthatjuk, hogy tíz dg petrezselyem 8 mcg vasat tartalmaz. Ezt nem lehet összehasonlítani a pótló pirulákkal, mert a természetes környezetből illetve a táplálékunkból a felszívódás sokkal nagyobb. A szervezetünknek nagy szüksége van vasra a vérképződéshez valamint az oxigén felszívódáshoz. A petrezselyem továbbá olyan agyagot tartalmaz, amely elősegíti a vérkötődést.

Használhatjuk továbbá:
Bőrproblémákra Atherosclerosisra, stb.

Elkészítési mód:
A petrezselymet semmi képpen sem fogyaszthatjuk tisztán. Nagyon erős növény ahhoz, hogy hígítás nélkül érvényesüljön a szervezetünkben illetve hogy ne károsítsa azt. Ne feledjük, a sok nem jelenti azt is hogy jobb. A leghatásosabb nyersen fogyasztani, a kicentrifugázott levét, felhígítva bármely más zöldség lével, így sárgarépával is lehet. Hatékony a petrezselyem lé fokhagymával, de akkor is hígítani kell, mert mindkettő igen tömör összetételű. Nyersen a tisztított petrezselymet ajánlatos belekeverni a salátába, a levelet szintén. És ha a hús mellé dísznek petrezselyem zöldjét adnak, vegyük komolyan a kínálást, mert a klorofilles zöldségféle gátolja a testben a rákkelő anyagok felszívódását, amiben a sült hús ugyancsak bővelkedik.

Zeller (Apium graveolens)
A zeller Dél-Európából terjedt el. A görögök már a középkorban használták gyógyító erejéért. Ma többféle változata ismert és termesztett. A zellergumó éppoly hasznos, mint a felső része, a különbség annyi, hogy a felső rész húsos levélszárat inkább nyersen fogyasztjuk.

Tápértéke:
A zeller egyik megkülönböztető tulajdonsága, hogy rendkívül sok szerves nátriumot tartalmaz. Van benne továbbá kalcium, foszfor, kálium, vas, magnézium, A, B, C vitaminok és nyomelemek.

Gyógyhatása:
A zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban fogyasztjuk. Tele van ugyanis szerves anyagokkal, sókkal, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a vér savtalanításához. De legnagyobb értéke a szerves nátrium tartalma, amely jelenlétében hatékonyabb a kalcium felszívódása. A vér sav és lúg tartalmának összhangja akkor bomlik meg, ha a táplálékunk hosszabb ideig többnyire fehérje, tömény keményítő, vagy tömény szénhidrát, illetve a közönséges fehér vagy barna cukor. A zeller-lé rövid idő alatt egyensúlyba hozza a vér sav-lúg tartalmát. Ha ez nem történik meg, egész sor tünet jelentkezhet vagy betegség, alakulhat ki.

Pikkelysömör, ekcéma:
A túlzott érzékenység egyik következménye lehet a bőrkiütés, ami a máj munkájának hanyatlását jelzi. Ha módosítjuk a savas végtermékű táplálékunkat, s több zöldségfélét fogyasztunk a bőrkiütések hamar eltűnnek. Valamivel makacsabb a pikkelysömör, de egyik legjobb ellenszere, a zeller-lé kúra.

Allergiára:
Az allergia mind gyakoribb és mind kellemetlenebbé váló tünete annak, hogy táplálkozásunkkal valami nincs rendben. Az allergia, túlzott érzékenység kialakulásához hozzájárul:
- Ha táplálékunkban huzamosabb ideig fő szerepet kapnak a tömény keményítőt tartalmazó ételek,
- A túlzott cukorfogyasztás bármilyen édesség formájában,
- Mindennemű tartósítószer. Azok is, amelyek a közért polcain vannak, vagy azok, amelyeket a gyorstalpalókban használnak a krumpli vagy más zöldségféle bepermetezésére, hogy ne barnuljon meg használat előtt.
- A kenyérsütéshez felhasznált vegyszerek, hogy szemre tetszetős legyen, hogy megtartsa frissességét.
Ezeknek közvetlen hatása nincs a szervezetre, de a fejlett országokban szinte minden harmadik gyerek valamilyen allergiában szenved. A zellerben található szerves nátrium és a többi só is hatásos eszköz az allergia leküzdésére.

Hörgők és tüdő-tisztító:
A nátrium fontos elem a szervezetben levő széndioxid kiküszöbölésére, kirekesztésére. A szerves só hiánya a tüdő működésének gyengüléséhez vezethet, illetve a hörgők érzékenységéhez, különösen akkor, ha dohányfüst is terheli a tüdőt.

Idegnyugtató, hiperaktivitás ellen:
A zellerben tökéletes egyensúlyban vannak a szerves sók és a vitaminok, amihez még hozzájárulnak a növényhormonok és az esszenciális olaj, ami a zellernek jellegzetes illatot kölcsönöz. Ennek az olajnak különleges hatása lehet az idegrendszer szabályozására, nyugtatására. A hiperaktivitás a gyerekeknél jelentkezik, ami a szervezetbe jutó vegyi anyagok következménye és hatása: Az mellékvese hormon túltermelés, a pajzsmirigy túlzott aktiválódása stb. Tüneteket azok az élelem-adalékok válthatnak ki, amelyek az allergiát: ételszínesítők, ételízesítők, italok, cukorkák, vegyszeres gyógyszerek, stb. A gyermekgyógyász véleménye szerint, ehhez hozzájárul a vér savtartalmának emelkedése. Az ok elhárításával, ásványokban gazdag italt juttatva a gyermek szervezetébe, megszűnik az okozat. S ilyen ital a zeller-lé is.

Vérmérgezés ellen:
Rozsdás szegbe lépve vagy ha a vágott sebbe föld jut, ha tehát a test megsérül és a nyílt seben keresztül ellenséges bacilusok hatolnak a szervezetbe, vérmérgezés keletkezhet. A bejutó baktériumok jobban megerősödnek, ha a vér savtartalma nagyobb. A zellerrel gyorsan és hatékonyan egyensúlyba hozható a vér sav-lúg tartalma.

Vízhajtó:
A zeller azok közé a népi gyógyszerek közé tartozik, a petrezselyemmel együtt, amelyek erős vizelethajtónak számítanak. Egyesek szerint a vesehomokot, vagy a követ is ki tudja hajtani, ha a továbbiakban rendszeresen használjuk, nem kell többé félnünk a vesehomoktól.

Étvágycsökkentő:
Ha a zeller-lébe egy kávéskanál mézet teszünk és lassan kortyolgatjuk el ebéd előtt, csökken az étvágyunk. Ugyanezt az összetételt lefekvés előtt is fogyaszthatjuk, nyugalmas alvásban lesz részünk.

Gyógyszer a hőség ellen:
A nagy hőség könnyebben elviselhető, ha reggel és délután fél-fél pohár zellerlét fogyasztunk, vízzel hígítva. Ez hozzájárul a test háztartásának sóval való jobb ellátásához, ami az izzadás során megcsappanhat a testben.

Sűrűvérűség ellen:
A nátrium fontos szerepet játszik a test működési folyamatában. Az egyik tulajdonsága, hogy jelenlétével válik folyékonnyá a vér, megakadályozva a kásásodását, sűrűsödését. A nyirok rendszerben is megtaláljuk a szerves nátriumot. Ha a testben minden rendben van, a sejt terméke, amit a nyirok gyűjt be, csupán sós nedv. Ha ez nem így van, sürgősen máj ás vértisztításra van szükség.

Elkészítési mód:
A zeller lé magában nagyon erős a májnak, ezért minden esetben vagy vízzel felhígítva, vagy sárgarépa lével, esetleg más lével fogyasszuk. A kombinációra különösen akkor ügyeljünk, ha valamilyen betegséget szeretnénk kúrálni vele. Mindig fő étkezések között fogyasszuk. Állapotos kismamáknak csökkentett mennyiségű ajánlatos, tekintettel az erős vízhajtó tulajdonságára.

Retek (Raphanus savitus)
A retek az egyik legigénytelenebb csemege zöldségünk. Nem kíván sokat, csak talajt és vizet. A jó földet nagyon meghálálja, mert emelkedik ásványtartalma. Sok fajtáját termelik, de legismertebb a kis piros retek, ami különlegessé teszi szendvicsünket.

Tápértéke:
A retek legnagyobb értéke a benne levő kén, ami a testünk fehérjét tartalmazó részében jelen van. A test maga nem tudja előállítani, táplálékból jutunk hozzá.

Tartalmaz:
Az ásványi sók csak szerény mennyiségben képviseltetik magukat, mégis mivel a téli vitamin- és ásvány-ínség után fogyasztjuk, a szervezet szinte teljes egészében hasznosítja azokat.

Gyógyhatása:
A reteknek nagyon jó gyógyhatása van, de nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását, mert ha túlságosan tömören fogyasztjuk a retek-lét, károsíthatjuk az emésztési szerveket. Azok, akik gyomor vagy bélgyulladásban szenvednek, nem fogyaszthatnak nagyobb mennyiségben reteklét.

Emésztést serkentő:
A retket nem hiába kedveljük a salátánkban. Egyesek szerint naponta kellene belőle fogyasztani kettőt-hármat. Ez nemcsak a test általános egészség fenntartását szolgálná, de azoknak, akik emésztési zavarokkal küzdenek jó, ha serkenteni tudják az emésztést. Ugyancsak az idősebb korosztály velejárója a belekben felhalmozódó szél. A retek szélhajtónak is megfelel.

Eldugult légutak:
A megfázás következtében eldugulnak a légutak. Ez nagyon kellemetlen lehet, különösen a gyerekeknél. A retek fogyasztása segít kitisztítani a légutakat. Ha a retket nem hajlandó elfogyasztani, a reteklét rácsepegtetjük valamilyen ételre és úgy is beadhatjuk. Reteksziruppal is könnyebbíthetünk az eldugult légutakon.

Szamárköhögés:
A szamárköhögés nem egyszer járványszerű betegség. A baj az, hogy nem tudunk sokat tenni ellene. Ha végképp tanácstalanok vagyunk, próbálkozzunk meg a reteksziruppal, amit méz és retek-lé keverékéből kapunk. Egyébként megfázásos betegségekre nem adhatunk édességet, inkább savanyú italt, cukor nélkül.

Túlterhelt máj:
A túlterhelt máj, amikor valóban nem tudunk mit kezdeni, mert úgy érezzük semmi sem segít. Ha a máj annyira túl van terhelve, hogy nem tudja fogadni a vér tisztítását, ez a faladat a vesékre hárul, amelyeknek nagyon korlátolt a képességük, hamar felmondhatják a szolgálatot. A legjobb tehát a gyógyítást a májjal kezdeni, amikor még a veséket is megmenthetjük. A májnak egyébként több gyógyszert is találhatunk a táplálékaink között, de a májzsírosodásra legjobb a fekete retek. És abból is a retek-lé kúraszerű alkalmazása, legalább hat héten keresztül.

Epekő és epegyulladás:
Az epére gyógyítólag hat a retek. Minden epeműködési rendellenességet gyógyíthatunk vele, még az epegyulladást is. Az epe ugyanis az elfogyasztott zsiradékkal kerül kapcsolatba. A felhalmozódott mennyiség idővel irritálja az epét, ekkor kezdünk valamit érezni az oldalunkon, a máj mellett. Ilyenkor legjobb, ha étkezésünkbe bekapcsoljuk a retket is. Ha epekő vagy epehomok van, legjobb ha hathetes retek-lé kúrát kezdünk.

Elkészítési mód:
A retket, az eddigi szokásainktól eltérően, jobban is bekapcsolhatjuk az étrendünkbe. S ha egy talpalatnyi kertecskénk is van, adjunk helyet a reteknek, mert nagyon hálás csemege. Felhasználhatjuk nyersen salátákhoz, de párolhatjuk is más zöldséggel az egész növényt. Pároláshoz és a centrifugázáshoz és más esetben is az egész növényt használjuk, mert a felső része is gyógyhatású, tele van klorofillal. Általában kalcium és más ásványok is előfordulnak e növények zöld részében. Ha reteklét fogyasztunk, vigyázzunk, mert erős hatása van, föl kell hígítani akár vízzel, akár más zöldség-lével. Kezdjük két-három evőkanálnyi retek lével naponta kétszer, háromszor és ezt a mennyiséget emelhetjük, attól függően, hogy érezzük magunkat. Az adagolás mindig az egyén tűrőképességétől függ, de ebben az esetben se, vigyük túlzásba. Tartsuk be az arany középutat, naponta ne fogyasszunk három fél csészénél többet.

Cékla répa (Beta vulgaris)
Kétéves növény, főleg a Földközi tenger vidéken, és Közép-Európában honos, de ma megtalálható szerte a világban. A Görögök kedvelt itala volt, azt tartották róla, hogy a vért hűsíti. Hasonló célból használták a rómaiak is, lázas megbetegedés esetén.Három féle répát ismerünk. A takarmányrépa fehéres színű. A cukorrépa kisebb, magas cukortartalommal. Az emberi étkezésben kisebb szerepe van. A céklarépa akkor jó, ha felényi mint az öklünk. A céklarépát főleg gyökeréért termelik, de felhasználható az egész növény táplálkozásra és gyógyítás céljából. Gyökere húsos, levecses, sötét lila színű. Fölhasználása az étkezésben szerteágazó, de a legjobb, ha nyersen saláták keverékének használjuk.

Tápértéke:
Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, ként, A, B és C vitaminokat. A cékla értéke a sötét színű levében van, amely betanint tartalmaz, azaz kén-cukor komplexet. A cékla a köztudatban mint vérszaporító ismert. Ha azonban megvizsgáljuk vastartalmát, arra következtethetünk, hogy más növényekhez viszonyítva semmivel sem tartalmaz több vasat. S ez az állítás mégsem változtat a tényeken. A cékla ugyanis az a zöldségféle, amelyből a test legjobban tudja hasznosítani a vasat. A vér vörös vérsejtjei tudják leginkább alkalmazni. A cékla nátrium tartalma magas, a kalcium tartalma azonban alacsony. Ez a tulajdonsága akkor érvényesül a test számára pozitívan, ha főzve, vagy konzervként fogyasztjuk. A kalcium alacsony és a nátrium magas tartalma következtében, a szervetlenné vált kalcium kevésbé ártalmas a vérerek és az arthritisz szempontjából. Mint tudjuk, a szervetlen kalcium jócskán hozzájárul a vérerek keményítéséhez, a vénák kidudorodásához, a visszér kialakulásához. Ha azonban idős korban időnként céklakúra alá vetjük magunkat, megelőzi, illetve kiküszöböli a gyűjtőerek falainak megkeményedését.Kálium tartalma hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, míg a cholin kitűnő tisztító anyag a májnak, a vesének és a húgyhólyagnak, és serkentőleg hat a test nyirokmirigyeinek munkájára.

Gyógyhatása:
A sárgarépa után a céklarépa a legkedveltebb gyógyító a zöldségek között. Gyakran szerepel más zöldség-lével, így a sárgarépával vagy uborkával. Hatása nyersen nagyobb, az igazi, ha nyersen fogyasztjuk.

Erősítő hatású
Cholin tartalma hat az emésztésre, a gyomor és a belek egyenletes működésére. Ajánlatos azoknak fogyasztani, akik valamilyen hosszantartó betegségből lábadoznak. Ha a lét centrifugázzuk, ne dobjuk el a cékla fölső részét, mert zöldje kitűnő kalcium forrás lehet, de csak nyersen.

Májtisztító:
A cékla lé kombinálva sárgarépa lével kitűnő májtisztító. A tisztításban főleg a zsírtalanítást végezi a májban. Ajánlatos különösen eleinte több sárgarépát, mint céklát használni, mert a gyors reakció a májban szédülést, hányingert okozhat.

Menstruációs zavarok esetén:
Naponta két három alkalommal egy-egy pohár cékla lé ajánlatos azoknak akik menstruációs zavarokkal küzdenek, amit gyógyszerek helytelen adagolása, vagy mellékhatása, illetve szintetikus hormon adagolása okozhat a szervezetbe. Érezhető a segítség azoknál a nőknél, akik panasszal lépnek a változó korba.

Rákellenes hatású:
Egy magyar orvos hosszú kutatás után, melyet állatokon végzett, arra az eredményre jutott, hogy a cékla hatékonyan lép fel a rosszindulatú daganatokkal szemben. Az adagolás után a daganat eltűnik az állatok testéből. A tüdőrákos betegeken alkalmazta kísérleteinek eredményét, sikerrel. A kísérletek során az is kitűnt, hogy hatalmas mennyiségű céklalét a máj nem képes feldolgozni, ezért ajánlatos a telített lét vízzel hígítani, vagy más lével együtt fogyasztani, naponta háromszor egy-egy deciliter céklalét fogyaszthatunk.

Alkoholizmus:
A túlzott alkoholfogyasztás függőséget alakít ki az embereknél. A károsodás az idegsejtekre és más szervekre is hat. Az alkoholizmus gyógyítása hasonlóan történik mint a koffein mérgezés gyógyítása. A kioldott, vagy a fel nem szívódott nyomelemeket vitaminokat ásványokat pótolni kell a szervezetben, hogy megszűnjön a hiányérzet. Legjobb, ha ásványokkal teli zöldséglét fogyaszt a beteg, így sárgarépa lét céklával keverve, paradicsomlét, stb.

Kábítószer fogyasztóknak:
A gyógyszer, vagy kábítószer túlzott használata megviseli a szervezetet, függetlenül attól, milyen korban van a fogyasztó. A kábítószer, hasonlóan az alkoholhoz, ugyanolyan elváltozásokat okoz a személyiségben és a szervezetben. Hat a tüdőre, szívre, májra, vesékre, gyakorlatilag az egész szervezetre. A cékla lé az a táplálék, amely újjáépíti a vért, a benne levő, könnyen oldódó cukor és a nagymennyiségű ásványok a vérrel együtt eljutnak a beteg szervezetbe. Az emésztő szervekre való hatása teszi lehetővé azt, hogy a cékla rendkívül jótékony hatással van a lábadozó betegekre.

Elkészítési mód:
A céklánál legjobb, ha centrifugával választjuk el a levét a rostos résztől. Betegség esetén naponta három fél borospohárral ajánlatos, megelőzésre kétszer, háromszor hetente. Minden alkalommal ajánlatos hígítani vízzel, vagy sárgarépa lével, illetve uborka lével. A levelét is felhasználhatjuk. Azok számára, akik több céklát akarnak fogyasztani a gyógyító hatásáért, elmondhatjuk, hogy fogyaszthatják por alakban is, vízbe, vagy valamely más zöldség lébe keverve.

Vizitorma (Nastutium officiale)
A vizitorma, főleg vizenyős területeken él, de a több mint száz fajtája közül számos megtalálható a kertekben is, ez a zsázsa. A vizitorma túlságosan értékes gyógynövény, ahhoz hogy kihagyjuk, s ma már bevonult a konyhába is. Salátákhoz használjuk leveleit és zsenge hajtásait. A zsázsa az a növény, amelyik megérdemli a helyet a kertünkben.

Tápértéke:
Rendkívül magas a kalcium tartalma, az A vitamin tartalma stb. Ha hozzájutunk vagy megvan a kertünkben, jó ha tudjuk, mire is használhatjuk fel, gyógyítás szempontjából. Ha rászokunk arra, hogy zöldséglét fogyasztunk naponta jó ha hozzáadjuk italunkhoz egy keveset a leveléből.

Gyógyhatása:
A zsázsa folyékony kén. Rengeteg az A vitamin benne, kitűnő szer a legmegátalkodottabb gyulladásokkal szemben is, amihez alaposan hozzásegíti magas antibiotikum tartalma.

Tüdőbetegség ,TBC, tüdőgyulladás, tüdőtisztító:
A zsázsának rendkívül magas az antibiotikum tartalma. Ennek köszönhető, valamint a magas A vitamin tartalmának, hogy a legjobb gyógyszer a gyulladásokra. Ha figyelembe vesszük azt, hogy milyen magas a szerves kén tartalma, nem kell azon csodálkoznunk, hogy még a tbc-t is képes kigyógyítani ez a zöldség-lé. Megtisztítja továbbá a tüdő hörgőit és a többi légutakat. Keverhetjük más zöldség lével, és ne feledjük azt, hogy a mennyiség emelésével nem biztos, hogy jót teszünk a gyógyulásunknak.

Érrendszeri betegségek:
Az érrendszeri betegségek a helytelen táplálkozás következményeként alakulnak ki. A véredények falai elveszítik rugalmasságukat a lerakodás következtében. A kapilláris erek eldugulnak az agyban, a szemben és a vesékben. Emelkedik a vérnyomás. Rosszabbodik a helyzet a szív környékén is. A zsázsa- lével más zöldség-lé keverésével hozzájárulhatunk ahhoz, hogy csökkenjen a vérnyomást, tisztítsuk a vért és véredényeket. Nemcsak az érelmeszesedést gyógyíthatjuk, de más érrendszeri betegségeket is.

Rákbetegség:
Azok a zöldségfélék, amelyek sok ként tartalmaznak, természetileg rákellenes gyógyítást végeznek a szervezetünkben. Ezt a cysteine és methionine kén aminó savak teszik lehetővé, mert, létfontosságúak a test számára. Ezeket az aminosavakat a test nem tudja előállítani, a kén tartalmú ételeinkből jutunk hozzájuk. Mivel testünk minden sejtje tartalmaz ként, a nem elégséges ellátás következtében válhatnak sebezhetővé az oxigén szabadgyökök számára a sejtek. A test védelméhez hozzájárulnak az A, C és E vitaminok is, amelyek szintén megtalálhatók a zsázsában, illetve közeli rokonában, a vizitormában.

Alacsony vérnyomás
Kevés élelem hat az alacsony vérnyomásra, a zöld leveles zöldségfélék között találunk néhányat, amiben van elegendő cukor is és elég sót is tartalmaz, hogy a magas vérnyomást csökkentse, az alacsonyt pedig fölemelje legalább az elfogadható határig. A zsázsa is ilyen zöldségünk, különösen nyári melegben ajánlatos figyelembe venni ezt a tulajdonságát.

Tisztítja és erősíti a vért:
A tavaszi nagytakarításból a zsázsa is alaposan kiveheti a részét. A többi legkorábbi növényekkel, így salátalével, spenót lével, valamint a gyermekláncfű levele összegyűjtése után a kicentrifugázott lé megszabadítja a vért az összes salaktól és lendületet ad az egész szervezet megújulásának. Ezeket a friss leveleket mindennapi salátánknak is elfogadhatjuk, hogy frissen tartsa a vért, amíg a többi zöldségféle fogyasztására rá nem térhetünk.

Aranyér:
Aranyér bántalmakra, de különösen a vérzés csillapítására használjunk zsázsalét, fehérrépa és spenót zöldje kicentrifugázott levével. A bennük levő nagy kalcium tartalom, vas és vitamin tartalom mind a gyógyulást szolgálja.

Belső elválasztású mirigyek:
A vizitorma hatalmas mennyiségű ként tartalmaz, valamint annyi jódot, hogy a két elem keveréke kitűnő támogatást nyújtson a belső elválasztású mirigyek működéséhez. Ha valakinek baja van a pajzsmirigy működésével, legjobb ha egy időre kúraszerűen fogyasztja a vizitorma levelének levét, más zöldség-lé társaságában.

Emésztő rendszer, epe és máj, tisztítja a beleket:
Ha az étkezéssel fogyasztunk zsázsalét, könnyebb lesz az emésztésünk, mert elősegíti a gyomor és a belek munkáját ehhez K vitamin tartalma is hozzásegíti, amely négy féle fehérje megemésztésében nyújt segítséget. Hat továbbá a máj működésére és az epekiválasztásra. Közvetetten hat a koleszterin csökkentésére is, valamint megtisztítja a beleket a jelenlevő nemkívánatos baktériumoktól, bélférgektől.

Asztma, allergia, tüsszögés:
A zsázsában minden megvan ahhoz, hogy megtisztítsa a vért, az egész szervezetet, természetes antibiotikumot is tartalmaz. Ez a folyamat lehetővé teszi, hogy megszabaduljunk allergikus rohamainktól, tüsszögéstől és köhögéstől. A vitamin tartalmának köszönhetjük többek között, hogy az asztmatikus rohamok csökkentéséhez is lényegesen hozzájárul.

Fájdalmas vizelés, kőképzés megelőzése:
A fájdalmas vizelésnek több oka lehet. Homok és kőképződés a vesékben megelőzhető, ha zsázsa vagy vizitorma levét összekeverjük fehér répa levével. Ezzel a lével ugyancsak gyógyítható a fájdalmas vizelés, a húgyutak baktériumos fertőzése is, ami általában nemi betegségekkel jár.

Immunrendszer:
Ha néha egy-két zsázsa levelet teszünk a csokorba, gyűjtő utunk során a kertben, hogy elkészítsük a napi zöld italunkat, csupán ezzel a mozdulatunkkal meg tudjuk előzni a szokásos vírusos vagy baktérium-támadás következtében kialakuló meghűlést. Ezt azzal érjük el, hogy fokozatosan ellenállóvá tesszük szervezetünket, azaz éberen tartjuk immunrendszerünket a zsázsa-lével, mely rengeteg természetes antibiotikumot tartalmaz.

Elkészítési mód:
A zsázsa és a vizitorma leveleit használjuk fel gyógyulásokra vagy egészségünk megtartása érdekében. Ha kúraszerűen fogyasztjuk, keverhetjük fehérrépával, tormával vagy más zöldégfélével. Vigyázzunk, mikor mely zöldségfélét használhatjuk. Erőset nem fogyaszthat az, aki valamilyen belső gyulladásban szenved. A betegség megelőzéseként naponta fogyaszthatunk zsázsa levelet a salátánkhoz vagy a zöld italunk összetételében. Centrifugázzuk a zöldet, vagy lemezvágóban pépesítjük, az ízlésünkre van bízva. A zsázsát is használhatjuk a többi zöldségfélével forró vajban megfuttatva fehérje, vagy keményítő étel mellé.
 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 38
Tegnapi: 61
Heti: 360
Havi: 1 585
Össz.: 1 155 013

Látogatottság növelés
Oldal: Gyökérfélék
NAGY ANYÁINK HÁZIPATIKÁLYA ÉS A RÁKRÓL - © 2008 - 2024 - tepesztalatok.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »